Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

FAQ: alle belangrijke weetjes over de tijgermug in Nederland

05 July 2022

In diverse Europese landen heeft de Aziatische tegen de mug een hele opmars gemaakt en tijdens de dus zomer vele locals en toeristen. Dat is opvallend aangezien ‘Aziatisch’ overduidelijk niet Europees is en dit gemene, kleine insect dus niet geluidloos bij ons zou moeten rondvliegen. Dat is dus echter wel zo en ook nog eens geluidloos, want in tegenstelling tot onze inheemse mug zoomt een tijgermug niet. Misschien denk je nu: fijn, dan lig ik er ook niet wakker van. Dat klopt, Alleen merk je de aanwezigheid van dit ongewenste lekkertje dus ook niet zomaar op. aangezien een tijgermug beet allesbehalve prettig is, is dat dus niet per se een voordeel. daar komt nog eens bij dat een tijgermug ook overdag erg actief is en steekt.

Via deze (FAQ) blog heb je deze zomer in elk geval alle benodigde informatie over de tijgermug in Nederland.

Hoe is de tijgermug in Nederland beland?

Zoals aangegeven zijn er meerdere Europese landen waar de tijgermug inmiddels te vinden is. Dit is voornamelijk gekomen door de import van goederen met daarin muggeneitjes. Dit komt bijvoorbeeld veel voor in autobanden en bepaalde exotische kamerplanten. Een andere manier waarop het eigen Nederland is meegereisd, is via caravans/campers. Heel recent is dit overigens een niet, de Aziatische tijgermug komt bij ons al voor sinds ongeveer 2005. Men wordt zich er echter nu steeds bewuster van en de populatie is sindsdien gestegen, hoewel nog steeds absoluut niet tot een alarmerend niveau.

Hoe kan ik een tijgermug herkennen?

Basisinformatie is natuurlijk het antwoord op de vraag: hoe kan ik een tijgermug herkennen? Dit is allereerst belangrijk voor jezelf en naasten. Een tijgermug herkennen helpt je immers om jezelf en anderen te beschermen tegen een tijgermug beet of nog meer ervan te voorkomen. Een andere reden voor het belang van een tijgermug herkennen, is dat het NVWA graag heeft dat gespotte exemplaren gemeld worden. In dit artikel kun je lezen waar je dit kunt doen. tijgermug Beeld: ©NVWA. Boven een inheemse mug, onder op de munt een tijgermug.

Een tijgermug herkennen kan op basis van onderstaande kenmerken:

• Kleur: Het eerste wat je kunt checken zijn de uiteinden van de pootjes en het lijfje van het insect. Een tijgermug heeft namelijk een witte streep op de rug en ook op de pootjes En de uiteinden hiervan zijn wit. • kopje: een mannetjes tijgermug (steekt niet) kun je herkennen aan harige sprieten of antennes op de kop. Ze zijn zo harig dat het haast een klein veertje lijkt zo alles bij elkaar. Een vrouwtjes tegen me heeft ook harige antennes en de kop relatief klein. de ogen zijn juist groot en goed zichtbaar. • afmeting: tegenstelling tot wat je bij de naam zou denken is de tijgermug petit, variërend van enkele millimeters tot 1 cm. de mannetjes zijn maar liefst 1/5 kleiner dan vrouwtjes tijgermuggen. • Ontbreken van gezoem. • Tijdstip van actief zijn: De tijgermug steekt ook vaak overdag en ‘jaagt’ daarbij vrij intens en storend, inheemse muggen zie je overdag niet al te veel.

Hoe weet ik of ik een tijgermug beet heb?

Evengoed belangrijk is het om te weten wanneer het om een tijgermug beet gaat. Net als het beestje zelf is het dus fijn als je de tijgermug beet kunt herkennen of in elk geval weet wanneer het een tijgermug beet zou kúnnen zijn. Raadpleeg bij twijfel een arts, aangezien vele insecten diverse sporen achter kunnen laten op je lichaam. Samen met deskundigen kun je er sneller achter komen waar het om gaat en of actie vereist is.

beet-tijgermuggen2 Niet elk lichaam hoeft op exact dezelfde manier te reageren op een tijgermug beet, maar onderstaand zijn veel geziene kenmerken:

• Hevige jeuk, veel intenser dan van een inheemse mug. • Vrij grote, rode bult. • Optreden van zwelling op de plek van de beet. • Het ontstaan van een schijf rondom de bult, zonder ringen.

Is de tijgermug gevaarlijk, of bijvoorbeeld voor kinderen?

Op dit moment zijn tijgermuggen in Nederland dat niet, ook niet specifiek voor kinderen. Wel kan een tijgermug beet bepaalde gevolgen hebben en daarmee in een enkel geval gevaarlijk zijn voor kwetsbare personen. Dat is dan echter niet door een tijgermug beet op zichzelf, maar door de ziekte die er mogelijk bij overgedragen is. Dit gebeurt ten eerste niet standaard bij elke beet en ten tweede komt het gros van de ziektes niet standaard voor in Nederland. Ziektes als knokkelkoorts en Westnijlziekte duikt wel eens op bij iemand die terugkomt van vakantie, maar niet op een manier die zorgt voor een blijvende aanwezigheid van een dergelijke ziekte in Nederland. Ziektes die niet in ons lichaam zitten, kan een tijgermug uiteraard ook niet overdragen. Het is mogelijk dat de tijgermug ons een parasiet nalaat. In sommige gevallen is behandeling dan zeker nodig.

Tijgermug ziektes betreffen vooral: • dengue (knokkelkoorts) • chikungunya • Westnijlziekte • Zikakoorts

Klamboe kopen?

Is een tijgermug beet gevaarlijk bij dieren?

Dit is wederom afhankelijk van wel of geen overdracht van ziekte of parasieten. Zodra dit wel het geval is kom maar hoeft ook dit niet levensbedreigend te zijn voor een dier. Iets waarvoor te waken bij een hond is bijvoorbeeld hartworm. onder andere deze parasiet kan worden overgedragen en kan de gezondheid van het dier wel ernstig aantasten. Het is dus raadzaam om tijdens en na de vakantie en gedurende de hele warme periode goed op je huisdier te letten. raadpleeg bij afwijkend gedrag of fysieke veranderingen altijd een dierenarts. dierenarts

Wordt de tijgermug in Nederland bestreden?

Ja, de overheid werkt samen met onder andere het NVWA om de tijgermug en met name stijgende populatie daarvan tegen te gaan. Dit door bijvoorbeeld het uitkomen van eitjes te voorkomen of import van nieuwe tijgermugexemplaren te vermijden. Dit bijvoorbeeld door:

• Waakzaam te zijn bij importgoederen • Het gebruik van een biologisch bestrijdingsmiddel, een bacterie die andere organismen in water met rust laat, maar muggenlarven vernietigt. In gebieden waar meldingen zijn gedaan van de tijgermug en in diverse stilstaande wateren waar de tijgermug goed kan gedijen, wordt dit biologische bestrijdingsmiddel toegepast. • Gedegen (laboratorisch) onderzoek • Alertheidscampagnes voor het volk

Wat kan ik zelf doen om tijgermuggen te weren?

Hoe minder levensvatbare eitjes, hoe minder tijgermuggen. Zo simpel is het eigenlijk. En hoe minder bloed maaltijden, hoe minder eitjes. De tijgermug leeft namelijk niet van bloed, maar van nectar. Het bloed is echter nodig voor voldoende bouwstoffen en eiwitten om eitjes te kunnen produceren. met elkaar opletten dat we niet gestoken worden, helpt dus. Daarnaast loont het enorm om broedplaatsen voor tijgermuggen te voorkomen.

Al met al kun je het volgende doen:

• Ramen en deuren niet langer open laten dan nodig. • Horren gebruiken als je lucht. • Plekken met veel muggen vermijden. • Ruime hoeveelheden DEET te smeren. • Vermijd kleine plasjes stilstaand water: dakgoot, ton, emmer, drinkbakken, etc. vermijd plasjes water

Tijgermug melden bij het NVWA

Een ander onderdeel van meehelpen de tijgermug in Nederland te bestrijden is om een melding te doen Als je meent een tijgermug gesignaleerd te hebben. Melden kan via dit formulier van het NVWA.

Het verzoek is om als volgt te handelen als je denkt een tijgermug te hebben gezien/een tijgermug beet te hebben: • Vang als dat nog kan de mug in een glazen potje of dood het. • Maak daarna tegen een neutrale achtergrond een zo duidelijk mogelijke foto • Stuur deze op naar het NVWA • Beschrijf in welk gebied de tijgermug ontdekt is • Bewaar de mug • Laat gegevens achter waardoor het NVWA je kan contacteren • Overhandig zo gewenst de (tijger)mug aan het NVWA voor laboratorisch onderzoek.