Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe laat je kinderen succesvol een kamer delen?

23 November 2021

Kinderen een slaapkamer laten delen vergt vaak wat aanpassingstijd en ondersteuning. Sommige gezinnen hebben geen keuze, andere wel. Maar wat als je meer dan twee kinderen hebt, of kinderen met een groot leeftijdsverschil, of van verschillende geslachten en met zeer uiteenlopende persoonlijkheden? Hoewel er geen universeel antwoord is, zijn hier enkele dingen waar je rekening mee kunt houden.

Recent fenomeen

Het idee om voor ieder kind een aparte slaapkamer te hebben is een relatief recent fenomeen. Tegenwoordig zijn er in de Westerse wereld gemiddeld minder dan twee kinderen per huishouden, maar wonen de meeste mensen in een huis met meer dan twee slaapkamers. Aan de andere kant zijn er verschillende culturen en landen waar de huisvestingskosten hoger zijn en de ruimte beperkter. Dan is een kamer (of zelfs bedden) geen vrijwillige keuze.

Bewuste keuze, voor of tegen

Terwijl sommigen van ons er alles aan zullen doen om kinderen hun eigen kamer te geven omwille van meer privacy en langere slaapperiodes, besluiten anderen om ze een kamer te laten delen, zelfs als er genoeg ruimte is. De overige ruimtes worden in die gevallen bijvoorbeeld gebruikt als logeerkamers voor gasten, of als werk- en speelruimtes. Algemene speelkamer

De voor- en nadelen

De voornaamste voordelen zijn de hechte band die kinderen opbouwen, het gevoel van veiligheid en ruimtes die mogelijk vrij blijven voor andere zaken. De nadelen zijn dat het een gespannen relatie tussen twee kinderen kan verergeren en voor slaapproblemen kan zorgen.

8 Tips om het te laten werken:

1. De juiste timing Als je een ouder kind hebt dat zich niet goed aanpast aan een baby en al het gevoel heeft dat hij of zij alles moet delen, is het verstandig om nog even te wachten. Als je een derde kind krijgt en van plan bent om de twee oudste kinderen een kamer te laten delen, doe het dan vóórdat de baby komt. Op die manier ontstaat er minder wrok over de nieuwe toevoeging aan het gezin. Al hoeft dit natuurlijk überhaupt niet te gebeuren.

2. De ‘P’ van privacy privacy eigen spulletjes Elk kind heeft soms privacy nodig, maar met name introverte kinderen snakken ernaar. Zorg ervoor dat je de ruimte een beetje afbakent, bijvoorbeeld met een kast of een ander meubel. Wijs speciale ruimtes aan voor de bezittingen van ieder kind en geef oudere kinderen een veilige plek, zoals een doos met een slot erop, om hun schatten uit de buurt van nieuwsgierige kleine handjes te houden.

3. Zorg voor geluid bij slaapproblemen In plaats van de focus volledig op elkaar te houden, kun je kinderen afleiden met geluid. Denk aan een rustgevende muziek, een ruisapparaat of een audioverhaal voor het slapengaan. Dit zorgt voor positieve afleiding en helpt de kinderen kalmeren. Twee vliegen in één klap!

4. Sta, sta, stapelen! Stapelbedden zijn populair omdat ze niet alleen ruimte besparen, maar ook kinderen visueel van elkaar scheiden. Zorg ervoor dat het kind dat op het bovenste bed slaapt minstens zes jaar oud is en dat het bed dat wordt gebruikt voldoet aan alle huidige veiligheidsnormen. Gebruik altijd de ladder om op en van het bovenste bed te komen en speel alleen op het onderste bed als de onderste ruimte door de fabrikant is ontworpen als speelruimte.

5. Maak van de kamer een stille zone De ruimte reserveren voor rustige activiteiten, zoals lezen en huiswerk, is een uitstekende manier om ruzies over het gebruik van de ruimte te beheersen. Alle lawaaierige dingen, inclusief speelafspraakjes, zouden in de gemeenschappelijke ruimtes van het huis moeten gebeuren, zoals de woonkamer. spelen in de woonkamer

6. Beheer conflicten Als kinderen niet leren om geschillen op te lossen als ze jong zijn, zullen ze er als volwassenen ook mee worstelen. Kinderen worden zeker niet geboren met deze skills, dus moeten wij het ze leren. Een tip is om een lijst met regels op te stellen die ze moeten respecteren.

7. Jongens en meiden Wanneer het gaat om het delen van een kamer, is geslacht misschien niet relevant voor jongere kinderen, maar als kinderen tussen de acht en tien jaar oud zijn, voelen ze zich in veel gevallen niet meer op hun gemak als ze zich moeten omkleden in dezelfde kamer. Wees daar dus gevoelig voor en doe wat je kunt om ze meer ruimte te geven.

8. Denk aan slaaptijden Als jouw kinderen ongeveer even oud zijn en dezelfde slaapbehoeften hebben, doe dan samen bedtijdroutines en verhalen. Anders moeten de bedtijden minstens een uur uit elkaar liggen. Zo voorkom je slaapproblemen en laat je het oudere kind in zijn of haar waarde.

Kinderen een kamer laten delen is vaak een lastiger karwei dan men van tevoren denkt. Maar als de juiste voorwaarden eenmaal in plaats zijn, is het effect magisch. Je kinderen leren onderhandelen, samen spelen én leven. Hun band wordt hechter en als ouder weet je dat je kind nooit alleen is. Wees wel geduldig. Verwacht een overgangsperiode van zo’n drie tot zes weken. En onthoud: tegenslagen zijn volstrekt normaal, geef niet op als het niet meteen werkt.