Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Is jouw slaaphouding goed voor je?

09 November 2021

De meeste mensen gaan slapen zonder stil te staan bij wat de beste slaaphouding is. Het is immers volstrekt normaal om de positie te vinden waarbij jij het snelst en het makkelijkst in slaap valt. Slaaponderzoek heeft echter aangetoond dat bepaalde posities beter zijn voor je gezondheid. In dit artikel krijg je een compleet overzicht van de voor- en nadelen van elke slaaphouding en dus inzicht in wat de beste slaaphouding is.

Op je zij slapen

Op je zij slapen heeft veel voordelen. Zo helpt het de hartcirculatie te verbeteren en brandend maagzuur af te remmen. Voor mensen die snurken bij slapen op hun rug, helpt slapen op de linkerzij om de luchtwegen open te houden en daarmee een einde te maken aan het gesnurk. Deze slaaphouding minimaliseert doorgaans lichamelijke klachten het meest. Ook niet onbelangrijk om te vermelden, is dat dit bij uitstek dé positie is die wordt aangeraden voor zwangere vrouwen. Het helpt de baarmoeder van de lever af te houden, kan de bloedsomloop helpen verbeteren en de beste bloedtoevoer naar de vitale organen en baby mogelijk maken.

Kortom, op je zij slapen heeft veel voordelen en is daardoor ook de meest populaire slaaphouding. Maar ook deze positie heeft zijn nadelen. Zo zorgt slapen op je zij ervoor dat jouw gezicht gedurende lange periodes in verschillende richtingen wordt uitgerekt. Dit draagt bij aan vroegtijdige rimpels aan slechts één kant van je gezicht. Er zijn slaapexperts die zelfs kunnen zien aan welke kant een persoon slaapt door alleen maar naar hun gelaatstrekken te kijken. Om dit te voorkomen, kun je proberen over te stappen op een zijden of satijnen kussensloop. Dan wordt je huid niet geteisterd door de wrijving die een katoenen kussensloop geeft. Een andere optie is om te investeren in een kussen dat zijdelings slapen mogelijk maakt door de drukpunten te verlichten. Tot slot is het zo dat slapen op je zij leidt tot langdurig ophopen van vocht aan die specifieke kant van het gezicht, waardoor het even kan duren voordat de zwelling afneemt wanneer je wakker wordt.

Op je rug slapen

Kitten Ten opzichte van slapen op je zij heeft op je rug slapen minder voordelen. Doordat de achterkant van je hoofd tegen het kussen ligt, is de kans op acne en vroegtijdige rimpels als gevolg van huidcontact met het kussen veel kleiner. Volledig op je rug slapen kan echter leiden tot lage rugpijn vanwege de natuurlijke kromming van de wervelkolom. Wanneer een persoon opstaat, buigt de onderrug naar binnen. Dus wanneer we slapen, oefent het lichaam druk uit en duwt het de onderrug tegen het bed. Gelukkig is daar een oplossing voor: kussens! Slaapexperts adviseren om een kussen onder je knieën te leggen om de druk op je onderrug te verminderen. Op de rug slapen wordt ook afgeraden voor mensen die snurken, omdat de luchtwegen in deze slaaphouding makkelijker worden geblokkeerd. Op je rug slapen heeft dus vooral cosmetisch voordeel. Minder rimpels, minder olie en minder zwelling.

Op je buik slapen

op buik slapen Dit is van alle slaaphoudingen de minst gunstige. Het enige positieve van deze positie is verminderd snurken en een verbeterde spijsvertering. Echter kan de constante druk die wordt uitgeoefend op je wervelkolom in de toekomst leiden tot rugpijn. Als je op jouw buik slaapt, wordt het grootste deel van jouw gewicht door de zwaartekracht naar beneden getrokken, waardoor het moeilijk is voor de wervelkolom om in een neutrale positie te blijven. Omdat de druk op je ruggengraat ligt - de structuur die het controlecentrum van je zenuwen huisvest - kan de pijn zich naar vrijwel ieder punt van het lichaam verplaatsen. Wanneer je op je buik slaapt, wordt je nek ook in ongemakkelijke houdingen gedraaid. Waardoor je hele bovenlichaam onvermijdelijk uit de pas loopt. Daarom hebben ze bij de chiropractor of massagesalon speciale tafels waarop jij je hoofd in een goede én comfortabele positie kunt laten rusten.

De conclusie is dat een slaaphouding veel belangrijker is dan veel van ons beseffen. De meeste problemen die zich voordoen, spelen pas op na maanden of zelfs jaren van slechte slaapgewoontes. Aangezien voorkomen beter is dan genezen, is de tijd om deze gewoontes te veranderen nu. Vaak zit het probleem niet alleen in de slaaphouding, maar ook in het materiaal. Denk aan een verouderd matras dat niet meer zo veerkrachtig is, of een kussen dat niet voldoende ondersteuning biedt. Zorg ervoor dat de randvoorwaarden in ieder geval in orde zijn, want daarmee voorkom je een hoop problemen.