Uitstekende service

Beste prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe muggen bestrijden?

17 June 2022

Met muggen bestrijden hebben we allemaal te maken en dus ook met de frustratie die daar soms bij komt kijken. Hoe kan ik muggen bestrijden en hoe zorg ik dat ze niet in de slaapkamer komen? Dit zijn twee veelgestelde vragen, elke zomer weer. Tenminste, dat was altijd ’s zomers, maar tegenwoordig hebben we ook in de lente al en in de herfst nog regelmatig met deze kleine etterbakken te maken. Dat komt doordat de gemiddelde temperatuur door de jaren heen veel hoger is geworden. Wil je planmatig muggen bestrijden? Lees dan verder.

Een klamboe is trouwens alvast een uitstekend idee, omdat je daarmee geen hinder ondervindt van de muggen die toch de slaapkamer binnengedrongen zijn.

Klamboe kopen?

Helpt muggen bestrijden met een citronellakaars?

Over wat helpt, zijn de meningen nog regelmatig verdeeld. Soms gaat het niet zozeer om niet helpen, maar om de mate waarin. Zo’n citronella geurkaars, bijvoorbeeld, verjaagt inderdaad wel muggen, alleen op korte afstand rondom de kaars. Muggen blijven weg van een kleine zone direct rondom de kaars, pak ‘m beet een meter. Buiten dat bereik heeft de citronellakaars echter geen effect meer. Je zou dan dus zeer veel kaarsen overal in de slaapkamer moeten plaatsen. Dit geeft echter te veel warmte en licht om te kunnen slapen en belangrijker nog: levert te veel brandgevaar op. Muggen bestrijden in de slaapkamer met een citronellakaars is dus kansloos. Je kunt ze er wél mee uit je buurt houden buiten in de tuin of beneden in de woonkamer, terwijl je een serie kijkt of een spelletje speelt.

Komen muggen op licht af?

Dat geloven wel veel mensen en zo is het ons vaak ook simpelweg geleerd. Toch stellen mensen met diepere kennis over deze insecten, dat dit totaal niet waar is. Dat het alleen maar zo líjkt. Dit komt doordat vliegjes wel op licht en warmte af, we verwarren bepaalde vliegjes qua uiterlijk snel met muggen. Daarnaast is het licht vaak aan in de ruimte of op de plek waar we zelf zijn, waardoor het lijkt of de muggen daar op af komen. Muggen ruiken de aanwezigheid van bloed. Dat is ook wel logisch, want als het echt om licht en warmte ging, zouden ze geen enkele reden hebben om ’s nachts in onze slaapkamer te blijven en hoe zouden ze ons dan vinden? Muggen komen dus af op de aanwezigheid van bloed. Dit doen de vrouwtjesmuggen, want dat zijn degene die steken. Dus niet elke mug steekt, we vinden echter vaak wel elke mug storend.

Lees ook: FAQ: alle belangrijke weetjes over de tijgermug in Nederland. licht en warmte mug

Muggen bestrijden door ze buiten te houden

Bewaak het fort! Het beste antwoord op de vraag ‘Hoe kan ik het beste muggen bestrijden?’ is: “houd ze buiten deur.” Zolang er geen muggen binnen zijn, hoef je ook niet aan de gang met anti muggen middelen en hoef je niet te fungeren als muggenvanger. Ook hoef je dan geen muggen te bestrijden of verjagen. Deur- en raamhorren met gaas zijn uiteraard de meest effectieve middelen om muggen buiten te houden. Diverse vliegengordijnen gelijksoortig aan een zogeheten kattenstaart zijn simpelweg veel minder doeltreffend. Het heet niet voor niets een vliegengordijn. Dikke bromvliegen hebben inderdaad meer moeten daar doorheen te komen, maar minuscule muggen hebben nog steeds veel te veel kans.

Dus: • Plaats deur- en raamhorren. Dit hoeft niet meteen duur op maat. Er zijn magnetische horren die je eenvoudig monteert, die van prima kwaliteit zijn. • Houd deuren en ramen zoveel mogelijk dicht en als je door een deur moet, sluit deze dan snel weer. • Heb altijd een gaasreparatiekit in huis, om gaten in een hor te kunnen dichten. • Houd slaapkamerdeuren dicht.

fohn

Hoe kun je het snelst een mug vangen?

Het spijt ons te moeten zeggen, maar het is onvermijdelijk dat er ergens wel een mug door de verdedigingslinie komt. Dus is er een mug? Houd de ruimte juist donker tot je de mug actief hoort. Doe dan snel het licht aan. Geen schakelaar naast je bed? Houd onder het dekbed je telefoonzaklamp aan en haal die vervolgens snel tevoorschijn. Een mug zal een plek zoeken om stil te kunnen gaan zitten. Op een muur of het plafond, meestal. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug wel of niet gemakkelijk zien.

Muggen bestrijden in de slaapkamer? Je kunt ze vangen of direct doden, het is de enige manier om er vanaf te komen en daarna toch ontspannen in slaap te kunnen vallen.

Tips om de mug te pakken te krijgen:

  1. Zie je ‘m niet? Wind kunnen ze niet goed tegen, dus even rondzwaaien met een shirt, handdoek of een föhn kan hun verstopplek verraden, doordat ze dan weer moeten gaan vliegen.
  2. Sla je vaak mis? Gebruik eens een glas om snel over ze heen te zetten en schuif er een stuk papier voor. Je kunt het zo op zijn kop neerzetten (de mug naar buiten doen kan ervoor zorgen dat er weer een nieuwe mug naar binnen vliegt) of proberen de mug te verdrinken.
  3. Gebruik een handdoek om harder en hoger te kunnen slaan, met een groter oppervlak.
  4. Een ander anti muggen product is een elektrische vliegenmepper. Deze werken vooral in de lucht en minder wanneer de mug ergens op zit, omdat het onder stroom staande deel dan vaak de mug niet kan raken.

Geen goede muggenvanger gebleken?

pexels-snapeturemoments-5706794 Gebruik dan vooral wel anti muggen middelen, zoals klamboes, een bedtent en DEET. Dit werkt wél effectief, omdat je het direct over je hele huid kunt smeren. Vergeet echter geen plekjes. Met DEET zorg je ervoor dat de huid een onaantrekkelijke laag krijgt voor muggen, waardoor ze niet op je komen zitten. Dat neemt echter niet weg dat de muggen zo af en toe nog wel rond je hoofd zullen zoemen. Om dat ook te voorkomen kun je gebruik maken van een klamboe. De muggen kunnen dan niet dichtbij komen. Je hoort ze niet vliegen en ze kunnen je niet steken. Het zijn de beste anti muggen tips als je er niet in slaagt om ze buiten de deur te houden of te doden.

Wat als ik toch gestoken ben door een mug?

Ondanks anti muggen middelen gestoken door een mug? In de meeste gevallen is er gelukkig niets aan de hand. Muggen prikken om bloed op te kunnen zuigen. Ze hebben dat bloed nodig om hun eitjes uit te kunnen broeden, vandaar dat alleen de vrouwtjes ons prikken. Om het bloed weer te laten stollen, injecteert een mug een bepaald stofje onder onze huid. Daar krijgen we meestal een bultje en soms jeuk van. Hoe heftig onze huid reageert op een muggenbeet, verschilt per persoon.

Alert op de tijgermug

De laatste tijd duiken er echter steeds meer tijgermuggen op in Nederland. Het is een van oorsprong Aziatisch insect dat bekend staat om het zwart met wit gestreepte lijfje. De mug is nóg iets kleiner dan de muggen die wij kennen. Deze tijgermug kán virussen bij zich dragen, hoewel dat in Nederland veel minder snel het geval is. Hoe weet je of je bent gestoken door een tijgermug? Bij dit type muggenbult ontstaat vaak een hele schijf rondom het bultje. Je kunt er online voorbeelden van vinden. Vermoed je dat je door een tijgermug bent geprikt? tijgermug Houd in de gaten of je binnen 5 dagen last krijgt van: • Koorts • Braken • Bloedingen in bijvoorbeeld de neus en mond • Veel spierpijn of kramp.

Het is dan verstandig om contact op te nemen met een dokter, net als wanneer je twijfelt na een muggenbult. Ook kun je het beste het NVWA contacteren om melding te doen.

Eindelijk de zege behaald?

Is het muggen bestrijden en zijn de anti muggen handelingen gelukt? Dan ben je wel toe aan eindelijk ontspannen in slaap vallen. Met een dekbedovertrek en bijvoorbeeld een koel katoenen hoeslaken van WoonQ zorg je ervoor dat het daar in ieder geval niet aan zal liggen! Daarnaast hebben wij verschillende klamboes om jou en je partner/kinderen af te schermen van bloeddorstige muggen.